“Кинджал”, “калібри” і “шахеди”: чим атакували Хмельниччину вранці 27 червня

Обласні новини


Ще одна неспокійна ніч видалася на Хмельниччині. Цього разу росіяни змінили тактику – не піднімали стратегічну авіацію, натомість атакували Україну “калібрами” та “шахедами”. Також підняли у повітря МіГ-31К, який, попередньо, випустив щонайменше один “Кинджал”. Звуки вибухів на території області пролунали кілька разів.

Офіційна інформація щодо кількості та типів повітряних цілей – традиційно у ранкових зведеннях Повітряних сил ЗСУ за кілька годин. Наразі – попередня інформація, виходячи з повідомлень моніторингових каналів.

Перша серія повітряних цілей – ударні безпілотники типу “шахед” – залетіла на територію України близько 10 години вечора 26 червня. Судячи з повідомлень моніторингових каналів, груп безпілотників було близько десятка (плюс-мінус). Точна кількість наразі невідома, оскільки останні недобитки станом на 4 ранку все ще летіли через Вінниччину в напрямку Хмельниччини. Більшість з тих, які не збили в інших областях, добиралися транзитом через Хмельниччину в напрямку західних областей – Тернопільської та Івано-Франківської.

Далі моніторингові канали повідомили про пуски “Калібрів”, щонайменше двох, можливо, більше. Ці також прослідували через область, південніше Хмельницького, в тому ж напрямку, що й “шахеди”.

О 02.47 підтвердили зліт МіГ-31К та пуск аеробалістичної ракети типу “Кинджал”, який летів, швидше за все, в напрямку Старокостянтинова. Разом з тим, загроза існувала і для Хмельницького.

О 02.59 моніторингові канали повідомили про ймовірний “прихід” у Хмельницькій області.

Майже одразу після цього мешканці Хмельницького почули серію вибухів, що пролунали десь на околиці міста. Загалом на території області в період з 02.40 до 03.50 звуки вибухів чули щонайменше 4 рази.

Станом на 04.30 недобитки “шахедів” все ще летіли, ймовірно, теж у напрямку Старокостянтинова.

Окремо хочеться “подякувати” владі Хмельницької області, владі міста Хмельницького та правоохоронцям, які абсолютно не контролюють дотримання вимог комендантської години в обласному центрі (що відбувається в інших населених пунктах області – можна лише здогадуватися). Протягом години, поки триває загроза “шахедів”, а тривожний додаток сповіщає про підвищений рівень загрози, центром міста ганяють неадеквати на мотоциклах (або, як варіант, на автомобілях без глушників), звуки моторів яких дуже нагадують звуки “шахедів”. А от звуків, що свідчили б про те, що порушників комендантської години хтось із уповноважених на це намагається наздогнати та зупинити, чомусь не чути.

Тим часом у Хмельницькому районі знову пролунав сигнал про підвищений рівень небезпеки, а до Старокостянтинова долітають останні недобитки “шахедів”.

О 05.05 знову повідомили про звуки вибухів на Хмельниччині.

Станом на 05.10 попередньо небо над Україною чисте. Триває дорозвідка.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook



Source link

Оцініть статтю