Дані передали з рекордною швидкістю звичайним оптоволокном: 402 Тбіт/с

Uncategorized

Досягнення стало можливим завдяки використанню нової смуги частот, повідомляє Національний інститут інформаційно-комунікаційних технологій Японії.

Міжнародна група дослідників продемонструвала використання смуги частот 37,6 ТГц для передачі даних за допомогою загальнодоступного оптоволоконного кабелю. Нова технологія дозволила досягти рекордної швидкості 402 Тбіт/с.

Впровадження нових оптичних еквалайзерів для посилення сигналу дозволило отримати доступ до раніше невикористовуваних діапазонів довжин хвиль у вже розгорнутих системах, кажуть вчені. Вони використовують технологію мультиплексування з поділом по довжині хвилі (WDM). Цей підхід використовує нові спектральні вікна для розширення смуги пропускання.

Інженери створили першу в світі систему передачі даних O-U з щільним мультиплексуванням по довжині хвилі, використовуючи комерційно доступне стандартне оптичне волокно і технологію спеціалізованого підсилювача. Це дозволило забезпечити понад 1500 одночасних каналів передачі в широкій оптичній смузі 37,6 ТГц (275 нм).

Ілюстрація роботи демонстраційної установки. Зображення: NICT

За словами дослідників, система використовує шість різних варіантів підсилювачів на основі тулієвого волокна для O, E, S, C і L діапазонів, дискретне (U-діапазон), розподілене раманівське підсилення і нові еквалайзери оптичного посилення для O і E діапазонів.

Розрахункова швидкість передачі даних після 50 км склала 402 Тбіт/с. Це більш ніж на 25% перевищує попередній найвищий показник швидкості передачі даних по одномодовому волокну. За словами розробників, отримані результати демонструють потенціал надширокосмугової передачі даних для значного збільшення пропускної здатності існуючих систем зв’язку.

#Дані #передали #рекордною #швидкістю #звичайним #оптоволокном #Тбітс

Source link

Оцініть статтю