Маначинські лежні – традиційна страва, яку готують на Святвечір у селі на Волочищині | Новини Хмельницького “Є”

Обласні новини



Вона внесена до переліку нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини.

У селищі Маначин, що на Волочищині, й досі збереглася традиція готувати на Святвечір «Маначинські лежні». Рецептом цієї автентичної страви раніше поділилася з сайтом «Є ye.ua» місцева жителька Людмила Яківна Лисак. Вона згадувала, що пам’ятає, як лежні готувала ще її прабабця.

За словами господині, зараз їх готує мало людей, адже це потребує трохи часу та зусиль. Однак її родина продовжує цю традицію, тому Людмила Яківна охоче поділилася рецептом приготування традиційних «лежнів».

За словами Людмили Лисак, для початку потрібно заздалегідь засолити сир на 2-3 дні, який піде в начинку. Коли сир готовий, можна братися за тісто, яке в селі називають лемішкою. Для цього змішують гречану та пшеничну муку в пропорції 1:1. Далі потрібно нагріти воду до кипіння, заздалегідь посоливши, і всипати туди муку постійно помішуючи, пані Людмила це робить дерев’яною кописткою, якою ще користувалась її прабабця.

Коли лемішка готова, можна готувати начинку. Для цього у відварену картоплю потрібно додати яйце та засолений сир, і все ретельно перемішати.

«Потім формуємо палянички з тіста, додаємо туди начинку й обсмажуємо на невеликій кількості олії. Смажити їх потрібно недовго, адже картопля вже готова, і лемішка зварена, – розповідає господиня. – До лежнів можна додати все що завгодно, найчастіше ми їмо їх зі сметаною».

Наразі донька Людмили Яківни перебуває за кордоном, але навіть там вона продовжує сімейну традицію та готує «лежні» на Святвечір.

Варто зазначити, що страва «Маначинські лежні» внесена до переліку нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини.

Читайте також: Капусняк із затиркою, випічка «Трійця» і не тільки: які кулінарні та обрядові традиції поповнили культурну спадщину Хмельниччини



Source link

Оцініть статтю