Унікальні садиби Хмельниччини

Обласні новини

Хмельницька область вражає своєю вишуканою архітектурою та багатим культурним спадком. Серед найцікавіших об’єктів можна виділити старовинні замки, палаци і чудові садиби, які варто відвідати для насолоди історією та архітектурою цього регіону.

Серед найбільш вражаючих садиб Хмельницької області слід особливо відзначити:

  1. Садиба Чечеля в Самчиках: У самому серці села Самчики розташована одна з найбільш збережених садиб на території України. Заснована у 1725 році Я. Хоецкім, ця садиба набула сучасний вигляд завдяки гайсинському старості П. Чечелю. Палац у стилі ампір, спроектований польським архітектором Я. Кубіцьким, і ландшафтний парк ірландця Д. Макклера створюють неперевершену атмосферу. Великі зали з унікальними розписами та фасад з білими колонами і левами роблять цей комплекс особливо привабливим для відвідувачів.
  • Садиба була заснована у 1725 році шляхтичем Я. Хоецкім, але отримала свій сучасний вигляд завдяки полковнику П. Чечелю в 1790–1805 рр.
  • Палац у стилі ампір був спроектований польським архітектором Я. Кубіцьким, а ландшафтний парк створював ірландець Д. Макклер.
  • Унікальні розписи Японського кабінету в орієнтальному стилі виконано невідомим автором.
Історична довідка

Садиба Орловських в Маліївцях:

Побудований у 1788 році графом Я. Орловськім, цей палацово-парковий комплекс представляє собою шедевр раннього класицизму. Архітектурний проект Д. Мерліні та англійський парк з водонапірною вежею, містком та водоспадом створюють атмосферу елегантності. Важливим артефактом є 18-метрова скеля вапняку з гротом і водоспадом, що додає унікальності цьому місцю.

  • Палац був побудований у 1788 році графом Я. Орловськім в стилі раннього класицизму за проектом архітектора Д. Мерліні.
  • Англійський парк містить в собі водонапірну вежу, місток, джерело і два ставки.
  • 18-метрова скеля вапняку з двоярусним гротом і штучним водоспадом є особливою історичною цінністю.
Історична довідка

Садиба Ілляшівка

У селі Ілляшівка знаходиться чарівний палацово-парковий комплекс в классицістичному стилі. Заснований у 1780 році С. Букаром, цей палац прикрашений ризалітом-полуротондою та портиками на бічних фасадах. Ліпнина, виконана скульптором-декоратором Ж. Цагляно, робить інтер’єри особливо вражаючими. Нині палац використовується як сільська школа і музей села, де можна знайти унікальні артефакти історії цього регіону.

  • Палац був заснований у 1780 році польським шляхтичем С. Букаром і відзначається ризалітом-полуротондою на парковому фасаді.
  • Ліпнина залів виконана скульптором-декоратором Ж. Цагляно.
  • В наш час палац використовується як сільська школа і музей села.
Історична довідка

Садиба Сангушко-Потоцьких в Антонінах

У селищі Антоніни розташовується прекрасний палацово-парковий комплекс, створений магнатами Сангушко і Потоцькими в XVIII – XIX століттях. Палац і його мальовничий парк були споруджені з ініціативи регента коронної канцелярії І. Мальчевського. Жвавої історії цього місця додає реконструкція в стилі пізнього бароко, проведена Потоцьким. Хоча частина будівель була зруйнована під час воєн, проте великий двоповерховий флігель, манеж і герцогські ворота ще донині залишаються свідченням величі минулого.

  • Палац-резиденцію розпочав будувати регент коронної канцелярії І. Мальчевський, а завершивший реконструкцію у стилі пізнього бароко був Потоцький на початку XX століття.
  • Велика частина садибних будівель була зруйнована під час світових воєн, проте зберігся великий двоповерховий флігель, кінний манеж, в’їзні ворота і огорожа.
Історична довідка

Палац Сангушко в Ізяславі

У Ізяславі можна відвідати руїни колишнього палацу магната Сангушко, побудованого в XVIII столітті за проектом архітектора П. Фонтану. Завдяки своїм мегалітичним розмірам та славетним гостям, таким як Петро I та імператор Йосиф II, палац викликав загальний захват. На жаль, сьогодні залишилися лише руїни, такі як каркас палацу, дворик з аркадами і палацовий міст, але вони відтворюють велич і розкіш минулого.

  • Палац був споруджений в XVIII столітті за проектом архітектора П. Фонтану.
  • Цей палац вражав своїми розмірами та славетними гостями, такими як Петро I, імператор Йосиф II, Станіслав Август Понятовський, полководці А. Суворов і М. Кутузов.
  • Сучасною архітектурною реліквією залишається лише каркас палацу, критий дворик з аркадами і палацовий міст.
Історична довідка

Завдяки цим неперевершеним садибам, Хмельницька область запам’ятовується не тільки своєю природою, але і архітектурним спадком, який залишився від минулих епох. Подорожуючи цими місцями, ви зможете зануритися в неповторний архітектурний світ та відчути дух історії Хмельниччини.

Оцініть статтю
Додати коментар