Червоне м’ясо підвищує ризик деменції: дослідження вчених

Uncategorized

Американські вчені виявили, що споживання червоного м’яса, особливо переробленого, пов’язане зі зростанням ризику когнітивних порушень та розвитку деменції, причому заміна цього продукту на альтернативні джерела білка знижує ймовірність нейродегенеративних захворювань.

Image by tomwieden from Pixabay

Дослідження охопило понад 130 тисяч чоловіків і жінок, які на початку експерименту не мали когнітивних змін. Під час багаторічних спостережень деменцію діагностували у 11 тисяч учасників. Як зазначає Американська асоціація неврології, порція червоного м’яса, визначена в дослідженні (90 г на день), асоціювалася з підвищенням ризиків деменції на 13–16% у групі з високим споживанням цього продукту. Перероблені м’ясні вироби, такі як сосиски, бекон і ковбаса, виявилися найбільш шкідливими, прискорюючи старіння мозку в середньому на 18 місяців.

Альтернативи червоному м’ясу показали значний профілактичний ефект. Наприклад, заміна однієї порції переробленого м’яса на горіхи або бобові знижувала ризик деменції на 19%, а на рибу — на 28%. Курка також виявилася кориснішою, зменшуючи ризик на 16%. Важливо, що ці продукти уповільнюють старіння мозку, сприяючи збереженню когнітивних функцій.

Науковці наголошують, що різноманітне і збалансоване харчування є ключовим елементом профілактики деменції. Як додають автори, червоне м’ясо також пов’язане з ризиками розвитку раку через реактивацію ферменту, який стимулює подовження кінців хромосом і сприяє прогресуванню злоякісних пухлин. Це відкриття підкреслює необхідність обережного ставлення до складу щоденного раціону.

#Червоне #мясо #підвищує #ризик #деменції #дослідження #вчених

Source link

Оцініть статтю