Цього року картоплю на Хмельниччині вирощували на 62 тисячах гектарів. Близько 300 з них належать фермерським господарствам, решта – це приватні городи мешканців. області. Картоплі цього року зібрали менше, ніж зазвичай, до того ж прогнозують, що взимку вона подорожчає.
На Хмельниччині триває сезон збору фермерськими господарствами овочів так званого “борщового набору”. Вісім сільгосппідприємств вирощували картоплю на 265 гектарах, розповіла Суспільному начальниця відділу Управління розвитку агропромислового комплексу Ванда Сердюк. Основну кількість картоплі вирощують на городах – в особистих селянських господарствах.
Фермерське господарство Ігоря Василевського цього року висадило картоплю на понад 100 гектарах, інших овочів (буряк столовий, морква, цибуля, капуста) на 160 – по 40 гектарів під кожну культуру. Площ засіяли стільки ж, як і минулого року, а от врожаю, зокрема, картоплі, зібрали менше.
Місяць не було дощу, картопля не росла, та взагалі нічого не росло, – пояснив фермер.
Крім того, за його словами, не вистачає працівників, хоч підприємство на 85% механізоване. Зараз на овочівництві у нього працює 20 людей, в період збору потрібно ще 30.
Дефіцит кадрів та потреба платити їм більше, а також засуха призведе до зменшення площ вирощування овочів, розповів консультант із реалізації овочів Іван Завийборода:
Якщо людей нема, то замість, умовно 50 гектарів капусти посадять 10 – скільки можуть зібрати.
Також він прогнозує, що на початку зими городина може подорожчати:
Максимально десь 35 гривень буде коштувати у грудні. Всі розраховують, те що буде імпорт картоплі, але в Європі також неврожай.
Проблему з кадрами, за словами консультанта, дещо вирішить механізація підприємств:
Треба купувати комбайни, лінії, щоб зменшувати кількість людей, задіяних в процесі вирощування. Але питання в тому: “За які гроші?”
Розвиток же овочівництва, каже, можливий завдяки розширенню експорту. Фермер Ігор Василевський розповів: для розширення цього напрямку важливий ринок збуту.
Якщо буде кому виростити та кому з’їсти, розвинемо його, скільки треба – стільки виростимо. Але потрібно, щоб всі державні закупки йшли напряму від фермера, що здешевить ціну на продукцію, в першу чергу від держави.
За словами Івана Завийбороди, якщо проблеми зі збутом та кадрами не вирішити, фермери дедалі більше відмовлятимуться від вирощування картоплі та інших овочів.
Детальніше – у сюжеті каналу Суспільне:
Автор: Тетяна Новак
Всі новини на одному каналі в Google News
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook