Науковці знайшли білок, що гальмує відчуття голоду

Uncategorized

Науковці виявили білок MRAP2, який регулює переміщення рецептора апетиту MC4R на поверхню клітини, що дозволяє ефективніше передавати сигнали припинення голоду.

Рибосома (в центрі), що виробляє білок (червоний) з мРНК. Темно-фіолетові нитки представляють транспортні РНК, які також беруть участь у виробництві білка

Група дослідників з Лейпцизького університету та Charit? – Universit?tsmedizin Berlin розкрила новий механізм контролю апетиту. Білок MRAP2 (“допоміжний білок рецептора меланокортину-2”) виявився критичним для функціонування MC4R (“меланокортиновий рецептор типу 4”), який контролює відчуття ситості. “Ми з гордістю демонструємо, що наш Центр сприяв розумінню транспорту рецепторів”, — зазначила професорка Анетт Бек-Зікінгер.

MC4R активується гормоном MSH і є однією з ключових мішеней у терапії ожиріння. Його мутації — одна з найпоширеніших причин тяжкого ожиріння. Дослідники з CRC 1423 вже раніше розшифрували тривимірну структуру активного рецептора, що дозволило тепер краще інтерпретувати нові функціональні дані. “Знання структури допомогло пояснити, як препарати, зокрема сетмеланотид, знижують відчуття голоду”, — пояснив доктор Патрік Шеєрер.

Використовуючи флуоресцентну мікроскопію, вчені з’ясували, що MRAP2 переносить MC4R до клітинної поверхні. Саме тут рецептор стає активним у передачі сигналів насичення. Без MRAP2 ці рецептори залишаються всередині клітини та не виконують свою функцію. “Це відкриття має терапевтичний потенціал у боротьбі з метаболічними захворюваннями”, — підкреслила професорка Гайке Біберштейн.

Дослідження поєднало підходи молекулярної фармакології, біоізображення та біофізики, демонструючи силу міждисциплінарної співпраці. Як зазначив д-р Паоло Аннібале з Університету Сент-Ендрюс, “це була унікальна нагода застосувати новітні методи мікроскопії у фізіологічному контексті”. Результати публікувалися в журналі Nature Communications.

Проєкт здійснено в рамках CRC 1423 — чотирирічного центру досліджень, фінансованого DFG, який об’єднує 19 підпроєктів. У ньому беруть участь вчені з п’яти німецьких університетів, що вивчають, як структурна динаміка впливає на функціонування рецепторів GPCR — “рецепторів, пов’язаних із G-білками”, які є ключовими в регуляції багатьох фізіологічних процесів.

#Науковці #знайшли #білок #що #гальмує #відчуття #голоду

Source link

Оцініть статтю