Подивіться на зірки з околиць Чумацького Шляху: їх зняли вперше (фото)

Uncategorized

Космічний телескоп “Джеймс Вебб” зробив унікальні знімки молекулярних хмар на околицях нашої галактики. Вчені зафіксували процеси зореутворення, молоді зірки та молекулярні джети, що допоможе зрозуміти ранні етапи еволюції Чумацького Шляху.

Космічний телескоп НАСА “Джеймс Вебб” досліджував околиці нашої галактики і вперше зняв зоряні скупчення в молекулярних хмарах Дігеля 1 і 2. Знімки показали молоді зірки, молекулярні потоки, джети і структури туманностей.

Ці області розташовані на відстані понад 58 000 світлових років від центру галактики, що вдвічі далі, ніж Земля від центру Чумацького Шляху. Для спостережень вчені використовували дві камери телескопа: ближнього і середнього інфрачервоного діапазонів, що дозволило зробити деталізовані знімки.

Фото: M. Ressler (JPL) / NASA, ESA, CSA, STScI

Хмари Дігеля бідні на елементи важчі за водень і гелій, що зближує їх за складом із карликовими галактиками і раннім Чумацьким Шляхом. Дослідники вивчили процеси в чотирьох зоряних скупченнях: 1A, 1B, 2N і 2S.

Найцікавіші результати вчені отримали в Дігелі 2S, де спостерігали активний кластер молодих зірок із джетами вздовж полюсів. Раніше фахівці припускали наявність субкластера, але дані “Вебба” підтвердили це. Майк Ресслер з Лабораторії реактивного руху НАСА порівняв джети з феєрверком, де потоки спрямовуються в різні боки.

На знімку видно щільне скупчення фонових галактик і червоні туманні структури в цій області. Кольори на зображенні відповідають різним фільтрам камер MIRI і NIRCam. Фото: M. Ressler (JPL) / NASA, ESA, CSA, STScI

Вчені планують продовжувати вивчення зореутворення в цих регіонах. Ізумі наголосила на важливості об’єднання даних різних обсерваторій для аналізу кожного етапу еволюції, а також вивчення навколозоряних дисків і кінематики джетів у Дігелі 2S. Ці знімки стануть відправною точкою для подальших досліджень зовнішніх областей Чумацького Шляху.

#Подивіться #на #зірки #околиць #Чумацького #Шляху #їх #зняли #вперше #фото

Source link

Оцініть статтю