Генетики розшифрували найдавнішу ДНК з Південної Африки

Uncategorized

Геном людини, яка жила близько 10 000 років тому, виявився схожим на ДНК етнічних груп, що проживають у регіоні в наш час.

Генетики з Університету Кейптауна та Інституту еволюційної антропології Товариства Макса Планка проаналізували ДНК стародавніх людей, виявлених у скельній криївці Окхерст на півдні Африки. Дослідникам вдалося реконструювати геноми дев’яти осіб, які жили в одній місцевості в період від 1300 до 10 000 років тому, зокрема найдавніший геном для Південної Африки.

Через погане збереження матеріалу робота зі стародавніми ДНК вимагала істотних зусиль. Генетики випробували різні технології та підходи для успішного вилучення та обробки генетичного матеріалу. Однак результати виявилися вражаючими. Протягом 9 000 років місцеві жителі демонстрували разючу генетичну схожість: старі геноми дуже схожі на ДНК сучасних груп Сан і Кхокхое, що живуть у тому ж регіоні.

Це відкриття важливе для вивчення історії людства в Південній Африці. На відміну від Європи, де вчені виявили великомасштабні генетичні зміни за останні 10 000 років, пов’язані з регулярними переміщеннями людей, дані з Південної Африки говорять про тривалу історію відносної генетичної стабільності.

Ця ситуація змінилася тільки близько 1200 років тому з приходом у регіон поселенців, які принесли в регіон скотарство, сільське господарство і почали взаємодіяти з місцевими мисливцями-збирачами.

Скельний притулок Окхерст – ідеальне місце для вивчення історії людства, оскільки він містить понад 40 людських могил і збережені шари людських артефактів, таких як кам’яні знаряддя, віком 12 000 років., – говорить Вікторія Гіббон, професор біологічної антропології в Університеті Кейптауна і співавтор дослідження

Дослідники додають, що такі місця рідко трапляються в Південній Африці, і Окхерст дав змогу краще зрозуміти переміщення місцевого населення та стосунки протягом майже 9 000 років. Аналіз геномів відкриває нові можливості для вивчення історії людства і демографії минулого в одному з найрізноманітніших у культурному, мовному і генетичному відношенні регіонів світу.

#Генетики #розшифрували #найдавнішу #ДНК #Південної #Африки

Source link

Оцініть статтю