Міський голова Славути судився з користувачами соцмереж: що вирішив апеляційний суд

Обласні новини


Минулого року міський голова Славути Василь Сидор подав до суду позов, в якому просив видалити у соцмережах коментарі, які, на його думку, містили недостовірну інформацію про нього, як посадовця, порушували його особисті немайнові права, паплюжили його честь, гідність і ділову репутацію, та утриматися в майбутньому від подібних реплік на його адресу. Славутський міськрайонний суд позов задовольнив. Однак відповідачі з таким рішенням не погодилися і подали апеляцію.

Як зазначено в постанові Хмельницького апеляційного суду, причиною позову міського голови Славути стало те, що “в мережі Інтернет відповідачі поширюють недостовірні та завідомо неправдиві відомості і коментарі щодо начебто розкрадання ним як міським головою комунального майна і гуманітарної допомоги, нецільового витрачання коштів бюджету Славутської міської територіальної громади, хабарництва, жорстокого поводження з безпритульними тваринами, зловживання посадовим становищем під час кризи в сфері електропостачання”.

Також позивач наголошував, що:

  • поширювана інформація є недостовірною, не відповідає дійсності, не підтверджена жодними фактичними обставинами;
  • має негативний характер, оскільки підриває довіру жителів громади до Славутського міського голови та органу місцевого самоврядування, компрометує його як міського голову;
  • є звинуваченням у порушенні мером чинного законодавства та прийнятих у суспільстві принципів доброчесності, у вчиненні злочинів за відсутності обвинувальних вироків суду і такою, що порушує немайнові права позивача.
  • має негативні наслідки для позивача, оскільки формує його антиморальний, негативний образ як особистості, заплямовує його репутацію, призводить до моральних страждань;
  • негативно впливає на його співпрацю, як мера, з іноземними партнерами щодо надання Славутській територіальній громаді гуманітарної допомоги;
  • створює соціальну напругу серед жителів територіальної громади, що призвели до активізації несанкціонованих акцій попри законодавчу заборону їх проведення в умовах воєнного стану. 

Позивач просив суд зобов`язати відповідачів видалити з мережі Інтернет дописи, що містять недостовірну інформацію про Славутського міського голову, що порушує його особисті немайнові права, паплюжать його честь, гідність і ділову репутацію і утриматись від публікації нових постів, дописів тощо подібного характеру.

Рішенням Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 24.04.2023 року позов було задоволено. З відповідачів також стягнули по 496,20 грн судового збору та по 1500 витрат, пов’язаних з витребуванням доказів.

В апеляційній скарзі відповідачі просили скасувати рішення суду першої інстанції як незаконне та відмовити в задоволенні позову.

Межа допустимої критики щодо політиків, публічних осіб, є ширшою, ніж щодо приватної особи. Судовий позов до них є способом залякування громадян, членів Славутської територіальної громади. Жодного громадського органу контролю при міській раді не існує, тому членам громади залишається спілкуватися в соцмережах про проблеми міста. Це критика діяльності міського голови у зв`язку з відсутністю реагування на пропозиції та зауваження громадськості, – йдеться в постанові від 18.09.2024 по справі 682/6/23.

Хмельницький апеляційний суд, розглянувши матеріали справи, постановив:

  • Апеляційну скаргу задовольнити.
  • Рішення Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 квітня 2023 року скасувати та ухвалити нове судове рішення.
  • В позові Славутського міського голови про захист честі, гідності та ділової репутації – відмовити.
  • Стягнути з міського голови на користь обох відповідачів по 1488,60 грн понесених судових витрат.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook



Source link

Оцініть статтю