нові дані про зростаючий вплив доходів

Uncategorized

Нові дослідження показують, що зв’язок між доходами та щастям став значно міцнішим за останні десятиліття, і навіть високі заробітки продовжують впливати на рівень благополуччя.

by @freepik

Раніше вважалося, що після досягнення певного рівня доходу щастя перестає зростати разом із заробітком. Для США ця межа становила $75 тисяч на рік, після чого додаткові гроші нібито не приносили більше задоволення. Однак професорка Джин Твенге з Університету Каліфорнії спростувала це твердження. Її дослідження, яке охопило майже 40 тисяч американців старше 30 років, показало, що сьогодні гроші можуть купити більше щастя, ніж раніше. Виявилося, що навіть після досягнення більш високих доходів щастя продовжує зростати, причому зв’язок між грошима і благополуччям став більш відчутним у останні десятиліття.

За даними дослідження, яке охопило період з 1972 по 2016 рік, відмінності у рівні щастя між людьми з високими і низькими доходами стали більш вираженими до 2010-х років. Якщо в 1970-х роках збільшення доходу вище $75 тисяч переставало значно впливати на рівень щастя, то тепер навіть доходи понад $160 тисяч на рік приносять більше задоволення. Особливо це стосується людей із вищою освітою, серед яких 40% респондентів із високими доходами вважали себе “дуже щасливими”, порівняно з 29% серед тих, хто не мав вищої освіти. Це свідчить про те, що гроші відіграють дедалі важливішу роль у досягненні щастя.

Немає меж для щастя, яке приносять гроші

Дослідження професорки Твенге також доводить, що не існує конкретної межі доходів, після якої гроші перестають впливати на рівень щастя. Люди з доходом вище $160 тисяч на рік виявилися щасливішими за тих, хто заробляв між $115 тисячами і $160 тисячами. Це спростовує ідею про те, що після певної фінансової планки більше грошей не приносить більше задоволення.

Експерти пояснюють зростання ролі грошей в житті людей тим, що економічна нерівність стала помітнішою, особливо після пандемії COVID-19. Працівники з низькими доходами були частіше схильні до втрати роботи під час кризи, що призвело до збільшення розриву між багатими та бідними. Це також відбивається на здоров’ї та життєвій стабільності. В США навіть фіксується зростання смертності серед людей без вищої освіти, що пов’язано зі збільшенням так званих «смертей відчаю», таких як самогубства або передозування наркотиками.

Зростання значущості грошей для щастя піднімає важливі питання про економічну політику та соціальну нерівність. Пандемія COVID-19 загострила ці проблеми, вказавши на вразливість низькооплачуваних працівників і необхідність підтримки соціальних програм. У США дедалі більше політиків починають обговорювати ідею загального базового доходу, щоб зменшити економічну нерівність і поліпшити якість життя людей.

#нові #дані #про #зростаючий #вплив #доходів

Source link

Оцініть статтю