Білий шум підвищив активність грибів, які впливають на ріст рослин

Uncategorized

Дослідники виявили, що під час відтворення високочастотного монотонного тріскоту грибок Trichoderma harzianum росте і виробляє спори набагато швидше.

Дослідники з Університету Фліндерса в Австралії виявили, що вплив білого шуму значно прискорює ріст і спороутворення ґрунтового грибка Trichoderma harzianum. Цей вид грибів, широко поширений у ґрунтах по всьому світу, колонізує коріння рослин і стимулює їхній ріст. На фермах цей вид може паразитувати на патогенних грибах, які шкодять рослинам.

Під час експерименту вчені протягом п’яти днів відтворювали 30-хвилинні фрагменти високочастотного монотонного тріска, що нагадує радіоперешкоди, для культур T. harzianum у звукоізольованих камерах. Результати показали, що гриби, які піддавалися впливу білого шуму, росли і виробляли спори значно швидше порівняно з контрольними зразками, що містилися в тиші.

Мікробіолог-еколог Джейк Робінсон, який керував дослідженням, пояснює, що вони прагнуть знайти способи активації корисних грибів та інших мікроорганізмів у деградованих ґрунтах. Хоча механізм впливу звуку на гриби поки не зрозумілий, вчені припускають, що звукові хвилі можуть механічно активувати рецептори організму, спричиняючи біохімічні зміни або впливаючи на експресію генів.

Це відкриття важливе для сільського господарства і відновлення екосистем. Потенційно, відтворення певних звуків може сприяти оздоровленню ґрунтів на сільськогосподарських угіддях по всьому світу. Однак мікробіологи наголошують на необхідності подальших досліджень для розуміння, як цей ефект проявляється за межами лабораторії та чи впливає прискорений ріст грибків на ріст рослин і бактерій.

#Білий #шум #підвищив #активність #грибів #які #впливають #на #ріст #рослин

Source link

Оцініть статтю