У стічних водах знайшли бактерій, які поїдають пластик

Uncategorized

Бактерії подрібнюють пластик до наночастинок, розкладають його і поїдають вуглець, показало дослідження.

Американські дослідники з Північно-Західного університету виявили, що бактерії сімейства Comamonadacae, які мешкають у міських річках і системах стічних вод, здатні розщеплювати і засвоювати пластикові відходи. Відкриття може призвести до появи заводів з переробки пластикових відходів.

Учені з’ясували, що бактерія Comamonas testosteroni спочатку подрібнює пластик до нанорозмірних частинок – нанопластику. Потім мікроорганізми виділяють фермент, який розщеплює пластик ще більше. Нарешті, вуглецеве кільце, яке входить до складу молекул пластику, бактерії використовують у їжу.

Дослідники провели серію експериментів, вирощуючи бактерії на плівках і гранулах поліетилентерефталату (ПЕТ). Це один із найпоширеніших видів пластику, з якого виготовляють, наприклад, пляшки та пакети.

Учені спостерігали за змінами поверхні пластику і виділили фермент, відповідальний за його розкладання. Експерименти з бактеріями, позбавленими цього ферменту, підтвердили його ключову роль у деградації пластику.

На ПЕТ припадає до 12% світового споживання пластику і до 50% відходів у вигляді мікропластику в стічних водах. Це серйозна екологічна проблема через стійкість матеріалу до розкладання. Здатність Comamonas testosteroni знищувати ПЕТ відкриває можливість для розроблення екологічних методів утилізації пластикових відходів і очищення водойм, заявляють учені.

#стічних #водах #знайшли #бактерій #які #поїдають #пластик

Source link

Оцініть статтю