Смертність серед японських макак нижча, ніж у людей

Uncategorized

Дослідження японських макак, що мешкають у напівдикій популяції в Австрії, показало, що жодна смерть самок не була пов’язана з пологами, попри великий розмір плоду, аналогічний людському, що є дивовижним результатом для приматів.

За даними дослідження, опублікованого в Proceedings of the National Academy of Sciences, вчені проаналізували демографічні дані 112 самок японських макак, які народили 281 дитинча за 27 років спостережень. Жодна самка не загинула під час пологів або протягом 42 днів після них, що контрастує з рівнем материнської смертності у людей, який за відсутності медичної допомоги становить близько 1,5%. Це вказує на те, що материнська смертність серед макак може бути значно нижчою, ніж у людей, навіть з урахуванням аналогічних труднощів під час пологів, пов’язаних з розміром плода.

У людей, великий розмір плода порівняно з шириною родових шляхів є однією з основних причин високої материнської смертності, особливо у суспільствах без доступу до якісної медичної допомоги. Примати, такі як шимпанзе, горили та орангутани, мають менших новонароджених, тому їм народжувати легше. Водночас у японських макак дитинчата також мають велику голову, але це не призводить до підвищеного рівня смертності під час пологів.

Дослідники зазначають, що серед можливих причин цього явища можуть бути анатомічні та фізіологічні особливості макак. Наприклад, у макак тазові кістки можуть бути більш рухливими, а динаміка пологів — гнучкішою, що полегшує процес. Також рухливість кісток черепа плода, подібна до людської, могла б полегшувати проходження через родовий канал.

Для підтвердження своїх висновків учені провели статистичний аналіз і встановили, що ймовірність нульової материнської смертності при рівнях смертності у 1-2% була надзвичайно низькою. Водночас при рівні материнської смертності в 0,5% отримані результати вже виглядають імовірними, що вказує на те, що смертність серед макак, можливо, є навіть нижчою за цей рівень.

Натомість дитяча смертність у популяції макак залишалася на досить високому рівні. З 281 дитинчати 29 померли протягом першого року життя, більшість — у перші 30 днів після народження. Таким чином, рівень неонатальної смертності становив 8,9%, що є типовим для багатьох диких видів.

Ці результати надають унікальне уявлення про природні процеси пологів у приматів і вказують на те, що навіть у випадку великих плодів, макаки демонструють значно нижчу материнську смертність порівняно з людьми. Дослідження відкриває нові можливості для розуміння еволюційних аспектів репродуктивної біології приматів і того, як деякі анатомічні та поведінкові фактори можуть сприяти зниженню ризиків під час пологів.

#Смертність #серед #японських #макак #нижча #ніж #людей

Source link

Оцініть статтю