Подивіться на найбільший ураган у Сонячній системі (фото+відео)

Uncategorized

Деталізовані знімки Великої червоної плями, зроблені космічним телескопом “Габбл”, показали, що вона не така стабільна, як може здатися.

Космічний телескоп “Габбл” показав несподівані деталі зміни Великої червоної плями на Юпітері. Цей гігантський ураган, який триває щонайменше 150 років і досить великий, щоб поглинути Землю, не такий стабільний, як вважалося раніше. Астрономи виявили, що вихор коливається і пульсує. У НАСА порівнюють спостереження з “желе, що трясеться в мисці”.

Коливання Великої червоної плями на Юпітері

Астрономи спостерігали за Великою червоною плямою протягом трьох місяців з грудня 2023 року по березень 2024 року. Використовуючи високу роздільну здатність камер “Габбла”, вчені виміряли тонкі зміни в розмірі, формі, яскравості та кольорі шторму. Результати показали, що антициклон проходить через регулярний цикл розширення і стиснення, при цьому його еліптична форма постійно змінюється, немов пульсуючи.

З високою роздільною здатністю “Хаббла” ми можемо сказати, що Велика червона пляма безумовно стискається і одночасно розширюється, рухаючись швидше і повільніше. Це було дуже несподівано, і поки що в нас немає жодних гідродинамічних пояснень, – говорить Емі Саймон, співавтор дослідження з Центру космічних польотів імені Годдарда

Зміна розміру і форми Великої червоної плями за час спостережень. Зображення: NASA, ESA, Amy Simon (NASA-GSFC); Image Processing: Joseph DePasquale (STScI)

Відкриття нестабільності Великої червоної плями важливе для розуміння атмосферної динаміки газових гігантів. Вивчення фізики формування і розвитку найбільших ураганів допоможе вивчати не тільки планети Сонячної системи, а й екзопланети біля інших зірок. Вчені сподіваються, що нові спостереження вихору на Юпітері допоможуть пояснити зміни.

#Подивіться #на #найбільший #ураган #Сонячній #системі #фотовідео

Source link

Оцініть статтю