новий білок, що пригнічує формування кісткової тканини

Uncategorized

У дослідженнях встановлено, що білок CLEC14A пригнічує функцію остеобластів, що перешкоджає формуванню нової кісткової тканини, і це відкриття може мати вирішальне значення для лікування остеопорозу.

CLEC14A є білком, що знаходиться на поверхні ендотеліальних клітин кровоносних судин, які забезпечують транспортування остеобластів у місця формування кісткової тканини. Проте його наявність зовні ендотеліальних клітин блокує дозрівання остеобластів, що перешкоджає мінералізації та утворенню нової кісткової структури, необхідної для підтримки міцності кісток.

Експериментальні дослідження продемонстрували, що за відсутності білка CLEC14A остеобласти дозрівають удвічі швидше, а утворена тканина має кращі показники мінералізації. Це відкриття може стати основою для розробки нових методів лікування остеопорозу та інших захворювань, що супроводжуються зниженням щільності кісткової тканини.

У перспективі дослідники планують створити терапевтичні підходи, спрямовані на блокування активності білка CLEC14A або використання його як мішені для лікування захворювань опорно-рухової системи, таких як остеопороз та аутоімунні артрити.

#новий #білок #що #пригнічує #формування #кісткової #тканини

Source link

Оцініть статтю