Загадкові темні ділянки на південному полюсі Марса: нові дані ESA

Uncategorized

Вчені Європейського космічного агентства виявили незвично темні ділянки в районі південного полюса Марса. Нові дані допоможуть зрозуміти кліматичну історію Червоної планети.

Європейське космічне агентство (ЄКА) представило знімки південного полюса Марса, зроблені двома орбітальними апаратами. Вчені спостерігають за процесами на планеті з настанням весни. На фотографіях можна помітити сезонні полярні шапки, які складаються із замерзлого вуглекислого газу і водяного льоду. З настанням тепла лід поступово сублімується – переходить у пару, насичуючи тонку атмосферу вуглекислим газом.

Восени, зі зниженням температури, вуглекислий газ знову конденсується, формуючи масивні полярні шапки. Цей цикл, що триває протягом багатьох років, створює на поверхні Марса складні візерунки. Особливо виділяються темні ділянки, що контрастують з білосніжним крижаним оточенням. Вчені дали цим областям назву “загадкова місцевість”, оскільки їхнє походження до кінця не зрозуміле.

Масив різних особливостей поверхні південного полярного регіону на Марсі. Фото: ESA

На знімках, отриманих Mars Express, чітко видно шаруваті відкладення, в які за століття накопичився марсіанський пил. У центрі деяких зображень простежуються незвично темні області з візерунками багатокутної форми. Фахівці вважають, що ці утворення пов’язані з багаторічними циклами замерзання і відтавання.

Інший апарат, Trace Gas Orbiter, також зафіксував цікаві явища на південному полюсі Марса. Він сфотографував вкриті інеєм багатокутні форми і віялоподібні відкладення, утворені парою, що проривається через лід, що тане. Пара, насичена темним пилом, піднімається на поверхню, що прискорює танення, оскільки пил поглинає сонячне світло.

Trace Gas Orbiter також спостерігав за цікавими особливостями поверхні Марса. Фото: ESA

Дослідження цих процесів допоможе вченим глибше зрозуміти кліматичні зміни на Марсі і, можливо, наблизить нас до розгадки його минулого.

#Загадкові #темні #ділянки #на #південному #полюсі #Марса #нові #дані #ESA

Source link

Оцініть статтю