Голова Хмельницької обласної ради зустрілась з військовими капеланами

Обласні новини


Традиційно День військового капелана відзначають на честь святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого заведено вважати засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.  День військового капелана в Україні запроваджено не так давно. Цьогоріч це свято вперше припало на 12 жовтня у зв’язку зі зміною церковного календаря.

Зброя військових капеланів – молитва. Вони знімають рясу і одягають піксель, аби бути поряд із захисниками у найважливіші моменти. Головна функція капелана на війні – бути поряд із воїнами. Це і є їхнім повсякденним гаслом. Капелан виконує функції духовної підтримки військовим, забезпечує гуманітарну допомогу населенню, супроводжує інформаційно.

Сьогодні голова обласної ради Віолета Лабазюк зустрілася з військовими капеланами та подякувала їм за жертовність та служіння Богу й українському воїнству.

«Значення діяльності військових капеланів неможливо переоцінити. Ви є невід’ємною частиною нашої боротьби за свободу і незалежність. У час, коли наші захисники і захисниці героїчно виборюють нашу волю на полі бою, ви стали бійцями духовного фронту, уособленням нашої віри. Ваше служіння – це саме та духовна підтримка, яка супроводжуючи наших воїнів, посилює їхній бойовий дух, вселяє у їхні душі любов, надію та віру в Бога, а також додає впевненості в нашу спільну перемогу», – зазначила Віолета Олександрівна.

Принагідно Віолета Лабазюк повідомила про оновлення найближчим часом складу Консультативної ради сприяння захисту інтересів ветеранів військових конфліктів при голові обласної ради, до якої буде запрошено нових членів, у тому числі й військових капеланів.

Консультативну раду було створено у 2021 році, як додатковий інструмент співпраці з усіма громадськими організаціями воїнів АТО/ООС, учасників бойових дій, інвалідів, воїнів інтернаціоналістів області та надання їм підтримки у рамках діючих обласних програм та у межах фінансового ресурсу обласного бюджету, а також надання консультативної допомоги. До її складу увійшли представники громадських організацій воїнів антитерористичної операції, бойових дій та інвалідів, воїнів інтернаціоналістів, – нагадали у Хмельницькій обласній раді.

За самовіддане служіння українському народові, активну громадську позицію в умовах воєнного стану, вагомий внесок у наближення Перемоги, участь у національному відродженні України, утвердження її незалежності, патріотизм та з нагоди Дня військового капелана Віолета Лабазюк вручила священнослужителям Подяки обласної ради.

Капеланство – це особливий досвід бути разом і підтримувати одне одного, незалежно від того, яку релігію хто сповідує, кожен капелан покликаний надавати духовну допомогу захисникам України.  Це вміння розуміти, любити, надихати. Словом і вчинком, добротою та співчуттям, порадою й увагою військові капелани оберігають душі бійців, зцілюючи їхні невидимі рани.

Під час спілкування Віолета Лабазюк поінформувала капеланів про діяльність обласної ради, а також про допомогу військовим формуванням та реалізацію низки соціальних проєктів психологічної підтримки захисників і захисниць, їхніх родин, дітей.

На завершення учасники зустрічі домовилися про подальшу співпрацю та втілення спільних ініціатив, які будуть спрямовані на підтримку військовослужбовців та ветеранів, їхню інтеграцію в суспільство, морально-психологічну реабілітацію тощо.

Військові капелани в нашій історії з’явилися не лише з початком війни у 2014 році. Звичайні священнослужителі супроводжували військо протягом всієї історії державотворення в Україні. Капелани опікуються душею військових, вони допомагають воїну виконати свою благородну місію – захистити свою рідну землю від ворога.

У 2016 році у капеланів вперше з’явився офіційний статус – працівник ЗСУ. До цього священнослужителі духовно підтримували військових виключно на волонтерських засадах. Капеланську службу у Збройних силах України на законодавчому рівні запровадили лише у 2022 році. Тепер військові капелани, представники українських церков і релігійних організацій, офіційно служать у Збройних Силах України, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.

За інформацією управління стратегічних комунікацій Збройних сил України, загалом у війську служать близько  350 священників різних конфесій.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook



Source link

Оцініть статтю