Мікробіом кишечника пов’язаний із захворюваннями хребта – нове дослідження

Uncategorized

Нове дослідження показало, що кишковий мікробіом може відігравати ключову роль у розвитку дегенеративного спондилолістезу попереково-крижового відділу хребта, відкриваючи нові можливості для діагностики та лікування цього захворювання.

Результати магнітно-резонансної томографії пацієнтки з дегенеративним спондилолістезом попереково-крижового відділу хребта / © Khaled Aboushaala et al., JOR Spine

Кишковий мікробіом — сукупність мікроорганізмів, що мешкають у нашому кишечнику, — критично важливий для загального стану здоров’я. Міжнародна група вчених з США, Фінляндії, Китаю та Великої Британії виявила, що специфічні бактерії в кишковому мікробіомі тісно пов’язані з наявністю дегенеративного спондилолістезу, при якому відбувається зміщення хребця, що викликає біль та може призвести до серйозних ускладнень.

Вплив кишкового мікробіому на хребет

У дослідженні взяли участь 33 людини старші за 50 років, з яких 21 пацієнт мав діагноз дегенеративний спондилолістез. Дослідження показало, що в пацієнтів зі спондилолістезом кількість бактерій, які викликають запальні процеси, була втричі більшою, ніж у здорових людей. Ці дані підтверджують раніше висунуту гіпотезу про те, що мікробіом кишечника здатен спричиняти системне запалення, яке може впливати на розвиток захворювань хребта.

Коли дослідники порівняли пацієнтів за різними параметрами, такими як вік, стать, вага, рівень болю та раціон, жодних суттєвих відмінностей між групами не виявили, крім мікробіому. Це відкриття робить кишковий мікробіом ключовим фактором, що пов’язаний із дегенеративними змінами в хребті.

Отримані результати можуть стати основою для розробки нових підходів до лікування дегенеративного спондилолістезу. Учені вважають, що майбутнє лікування може бути спрямоване на корекцію мікробіому кишечника для зменшення запальних процесів та відновлення здорового стану хребта.

#Мікробіом #кишечника #повязаний #із #захворюваннями #хребта #нове #дослідження

Source link

Оцініть статтю