Учені вивели стійкі до хвиль спеки корали

Uncategorized

Вчені підвищили термостійкість коралів Acropora digitifera шляхом селективного схрещування, що дозволило отримати потомство, здатне витримувати потепління води на один градус на тиждень довше, проте цієї стійкості недостатньо для протистояння загальному потеплінню океану.

Екосистеми коралових рифів серйозно постраждали через глобальне потепління та підкислення океану, викликане збільшенням концентрації вуглекислого газу. Для коралів критичним є не лише підвищення температури води, але й хімічні зміни, які впливають на їхню здатність формувати та підтримувати кальцієві структури. Хоча деякі корали можуть адаптуватися до теплового стресу, загальна спадковість таких адаптивних ознак залишається недостатньо вивченою.

Група вчених на чолі з Адріаною Хуманес і Ліамом Лаксом з Ньюкаслського університету провела експеримент зі схрещування термостійких і менш стійких коралів Acropora digitifera, щоб дослідити успадкування стійкості до теплового стресу. Після вирощування колоній потомства в умовах природного середовища протягом 6-13 місяців, їх піддали короткотривалому (7 днів) та тривалому (35 днів) тепловому стресу. Виявилося, що дочірні колонії від термостійких батьків могли витримувати підвищену температуру води на один градус протягом додаткового тижня, що є важливим під час морських хвиль спеки.

Коефіцієнт успадкованості термостійкості склав 0,29 для короткочасного стресу і 0,23 для тривалого стресу, що свідчить про наявність генетичної основи цієї ознаки. Водночас з’ясувалося, що стійкість до короткочасного і тривалого стресу генетично контролюється різними механізмами. Це означає, що селекція на підвищення короткочасної термостійкості не вплине на здатність коралів переносити тривале потепління.

Попри перспективні результати, автори дослідження підкреслюють, що селективне схрещування не забезпечить корали достатнім рівнем стійкості для того, щоб протистояти тривалому і значному потеплінню океанів, викликаному зміною клімату. Тим не менш, цей метод може виявитися корисним для збереження рифів під час короткочасних екстремальних явищ, таких як морські хвилі спеки.

Зважаючи на це, необхідно продовжувати пошук додаткових заходів для захисту коралів. Зокрема, вчені вже помітили негативні наслідки глобальних змін клімату для інших морських організмів, таких як червоні морські вушка, які демонструють зниження виживаності та пригнічення росту в умовах підкислення води, що впливає і на наступні покоління.

#Учені #вивели #стійкі #до #хвиль #спеки #корали

Source link

Оцініть статтю