На Хмельниччині знайшли гігантські гриби-дощовики (фото) | Новини Хмельницького “Є”

Обласні новини


Вага одного знайденого гриба близько 4-х кілограмів.

На Білогірщині у селі Міжгір’я знайшли кілька гігантських грибів-дощовиків, які в народі називають порхавками. Ці їстівні гриби мають кулясту форму та білий м’якуш, який після дозрівання перетворюється на сірий пил.

Знайшла дощовиків Людмила Пігович та поділилася світлинами в соцмережах. Жінка нині мешкає на Тернопільщині, але час від часу приїжджає в рідне село на Білогірщині до батьківської хати, де нині вже ніхто не живе.

Зізнається, часто ходить до місцевого лісу по гриби, адже дуже полюбляє проводити час за «тихим полюванням». Але гігантських дощовиків знайшла… на подвір’ї. Виросли вони прямісінько перед хатою.

Сайту «Є ye.ua» Людмила розповіла, що «полювала» на дощовиків з минулої весни, а знайшла їх кілька днів тому.

Гігартські гриби виросли вони прямісінько перед хатою.Фото: Людмили Пігович

«Рости вони у нас почали буквально два роки тому. Якось навесні, коли приїхала до Міжгір’я, знайшла неподалік хати в траві велетенську, але вже стару, порхавку. Цієї весни знайшла також вже кілька великих, але перестиглих грибів. Тоді зрозуміла, що хочу «вполювати» молодого дощовика. І цієї осені приїхала саме вчасно. Буквально перед хатою, навпроти подвір’я в траві біліло 5 грибів-гігантів», – розповідає Людмила.

Вага одного – сягала 4-х кілограмів. Фото: Людмили Пігович

Вага одного – сягала 4-х кілограмів. І таких дощовиків, не перезрілих, а придатних для вживання, було аж 5. Як то кажуть, за один раз стільки не з’їсиш.

За словами Людмили, ці гриби збирають не всі. Утім, вона знає, які їх правильно готувати, тож в її родині смакують ними з задоволенням. Людмила робить з них заготовки – ріже слайсами та заморожує, а потім готує з них відбивні.

За дощовиками “полювали” майже два роки. Фото: Людмили Пігович

Про себе Людмила розповідає, що вона грибник-аматор і найбільше полюбляє збирати рижики. Та вже кілька років, як почала більше цікавитися грибами, займається їх визначенням та збирає про них інформацію в спільнотах грибників. В одній з них і поділилася світлинами своєї знахідки.

З грибів Людмила робить заготовки – ріже слайсами та заморожує, а потім готує з них відбивні. Фото: Людмили Пігович

Додає, що в останні роки, за її спостереженнями, місця зростання грибів зазнають змін.

«Раніше села були, як то кажуть, обжитіші: люди утримували більше худоби, яку випасали на луках, в садках, довкола лісів… Нині в селах більшає заростей, вкритих травою та кущами ділянок. І відповідно, змінюється природнє середовище. За останні два роки я помітила, що у селі з’явилися види грибів, які раніше тут точно не зростали. Зокрема, минулого року я знайшла у нас 6 нових видів, цього року – ще 4», – каже Людмила Пігович.

Ці гриби мають кулясту форму та білий м’якуш, який після дозрівання перетворюється на сірий пил. Фото: Людмили Пігович



Source link

Оцініть статтю