Учені знайшли стародавню тварину, яка схожа на робот-пилосос

Uncategorized

Палеонтологи виявили найдавнішу тварину з ліво-правою асиметрією, яка допомогла зрозуміти перехід від одноклітинних організмів до складних форм життя.

У Південній Австралії палеонтологи зробили важливе відкриття, яке дає змогу краще зрозуміти, як розвивалося життя на Землі. У національному парку Нільпена Едіакара було знайдено скам’янілість стародавньої морської тварини, вік якої становить близько 555 млн років. Вчені вважають, що це відкриття відображає ключовий момент в еволюції – перехід від одноклітинних організмів до складніших форм життя.

Дослідники ідентифікували викопне як Quaestio simpsonorum, одну з перших морських тварин з ліво-правою асиметрією – важливою ознакою еволюційного розвитку. За словами вчених, ця тварина нагадувала робота-пилососа, який переміщався морським дном, всмоктуючи мікроскопічні водорості та бактерії. Її розміри були меншими за долоню, а тіло вирізнялося наростом у формі знака питання, що розділяв боки.

Палеонтологи виявили, що Quaestio могло пересуватися самостійно, про що свідчать сліди інших скам’янілостей, знайдені під ним. Це відкриття дає можливість зазирнути в минуле планети і побачити, як розвивалося життя, що допомагає шукати схожі ознаки на інших планетах.

На думку професорки Мері Дросер, вивчення таких копалин важливе не тільки для розуміння еволюції, а й для виявлення чинників, що сприяють вимиранню видів, чи то зміна клімату, чи то нестача кисню.

Результати дослідження опубліковані в журналі Evolution & Development.

#Учені #знайшли #стародавню #тварину #яка #схожа #на #роботпилосос

Source link

Оцініть статтю