Чи варто зараз інвестувати у Біткоїн — відповідь експертів

Лайфхаки

У 2024 році Біткоїн побив усі попередні рекорди після жорстокої криптовалютної зими, що розпочалася двома роками раніше. У березні 2024 року ціна Біткоїна вперше перевищила позначку в $70 000

Чи варто зараз інвестувати у Біткоїн — відповідь експертів

Чи варто зараз інвестувати у Біткоїн — відповідь експертів Фото: pexels.com, freepik.com

Спричинило цей сплеск схвалення Комісією з цінних паперів і бірж США Біткоїн-ETF, або біржових фондів, які спростили інвестування в Біткоїн за допомогою брокерського рахунку або навіть пенсійного рахунку.

Оскільки Біткоїн стає все більш популярним, чи не час приєднатися до вечірки?

Фонди володіють базовим активом — таким як золото, срібло або тепер Біткоїн — і уважно відстежують його ціну за вирахуванням торгових витрат або комісійних.

«Таких ETF раніше не існувало, — каже Рік Едельман, засновник Ради фінансових професіоналів з цифрових активів (Digital Assets Council of Financial Professionals). — Є ETF, які інвестують в акції компаній, що працюють у криптоіндустрії, таких як біржі та майнери, і є ETF, які торгують ф’ючерсами на Біткоїн, що схоже на купівлю опціонів замість акцій, але досі не було жодного ETF, який би безпосередньо інвестував у Біткоїн і володів би ним».

Рішення SEC надає інвесторам можливість отримати доступ до Біткоїна через брокерські рахунки без необхідності використовувати криптовалютні біржі та вирішувати питання зберігання чи безпеки.

Цікаве по темі: Кійосакі розповів, чи варто купувати Біткоїн у жовтні

«Біткоїн-ETF вважаються найбезпечнішими з точки зору зберігання, оскільки вони регулюються Комісією з цінних паперів і бірж, і вони забезпечують збереження вашого Біткоїна для вас», — сказав Едельман.

Чи має Біткоїн бути в інвестиційному портфелі

Зважаючи на весь ажіотаж навколо Біткоїна, цілком зрозуміло, якщо у вас виникне спокуса купити його. Але перш ніж намагатися заробити на волатильній ціні, потрібно багато чого дізнатися, перш ніж намагатися отримати прибуток.

Біткоїн залишається спекулятивним активом, як і інші криптовалюти. Це інвестиції, в які вкладають гроші, сподіваючись на зростання ціни. Спекулятивні активи називають непродуктивними, оскільки вони не приносять доходу, як-от відсотки чи дивіденди, а інвестори прагнуть отримати прибуток від короткострокових коливань.

«Зазвичай, коли ви думаєте про фінансовий актив, ви надаєте компанії капітал, — каже Майкл Фінке, професор управління капіталом з кафедри економічної безпеки ім. Френка М. Енгла в Американському коледжі фінансових послуг. — Компанія використовує цей капітал, щоб щось зробити, а люди це купують. Це створює прибуток. Ви можете оцінити компанію на основі прибутковості, яку ви очікуєте в майбутньому. У випадку з Біткоїном вона нічого не виробляє, тому оцінка є повністю спекулятивною».

Криптовалюти не приносять дивідендів, що може здаватися неважливим на фоні зростання ціни Біткоїна. Хто потребує дивідендів, якщо ціна зросла більш ніж на 600% за останні п’ять років?

Читайте також: У США пропонують заборонити Біткоїн: що сталось

Ви можете вважати, що ціна Біткоїна зростатиме вічно, як фондовий ринок, який має успішну історію зростання. Однак, на відміну від акцій компаній, Біткоїн не створює продуктів чи послуг, які реально використовуються, і його використання як платіжного засобу вкрай обмежене.

Оскільки Біткоїн та інші криптовалюти не приносять дивідендів, будь-який дохід, який ви отримаєте, буде залежати лише від зростання ціни.

«Людей приваблює те, що нещодавно подорожчало, — каже Фінке. — І це привабливо для будь-кого, хто інвестує, але особливо для тих, хто схильний більше орієнтуватися на емоції. Вони бачать, що ціна зростає, і думають, що хочуть бути частиною цього. Завжди є страх щось упустити».

Ціна Біткоїна залишається дуже волатильною. Біткоїн набагато більш волатильний, ніж фондовий ринок в цілому. Це може бути захоплююче, коли ціна стрімко зростає. Але коли настають погані часи, ціна Біткоїна часто падає набагато сильніше, ніж ціна акцій.

«Ризики високі, — каже Едельман. — А завдяки потенціалу надприбутковості, невелика інвестиція може мати великий вплив на загальну прибутковість ваших інвестицій».

Зрештою, інвестування в Біткоїн — це особисте рішення, незалежно від того, купуєте ви ETF чи власне цифрові монети.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Чому Біткоїн має злетіти вище $130 000 у січні

Віталік Бутерін розкритикував заяву голови MicroStrategy про Біткоїн

Якій криптовалютній біржі віддають перевагу біткоїн-кити

За матеріалами: Yahoo!Finance.


Prompt
#Чи #варто #зараз #інвестувати #Біткоїн #відповідь #експертів

Source link

Оцініть статтю