Астрономи підвищили шанси знайти життя в системі TRAPPIST-1

Uncategorized

Нове дослідження показало, що на планетах у системах червоних карликів, зокрема біля зірки TRAPPIST-1, може існувати атмосфера, придатна для життя, незважаючи на потужні зоряні спалахи.

Планетна система TRAPPIST-1 в уявленні художника / © NASA/JPL-Caltech

Червоні карлики, які складають понад 70% зірок у Чумацькому Шляху, відомі своєю довговічністю, але також і періодичними потужними спалахами. Через це довгий час вважалося, що такі зірки неспроможні підтримувати життя на своїх планетах: їхня радіація могла б швидко випарувати воду і зруйнувати атмосферу. Проте дослідники з Вашингтонського університету припускають, що деякі кам’янисті планети біля червоних карликів, зокрема TRAPPIST-1e, можуть зберігати стабільну і багату водою атмосферу протягом мільярдів років.

Система TRAPPIST-1, розташована за 40 світлових років від нас, включає кілька землеподібних планет, три з яких знаходяться в зоні «Золотоволоски» — на оптимальній відстані від зірки, де вода може існувати в рідкому стані. Американські астрономи порівняли умови на найближчій до зірки планеті TRAPPIST-1b і четвертій за віддаленістю планеті TRAPPIST-1e, яка розташована в зоні потенційної населеності.

Моделювання показало, що на TRAPPIST-1b радіація зірки дійсно знищила б будь-які шанси на наявність атмосфери, але на TRAPPIST-1e ситуація є більш обнадійливою. Незважаючи на інтенсивне випаровування води на ранніх етапах існування системи, ця планета могла мати достатньо внутрішніх запасів води у своїй мантії, які згодом вивільнилися і сформували стабільну атмосферу.

За оцінками, система TRAPPIST-1 існує вже близько 7,6 мільярда років — на три мільярди років більше, ніж Сонячна система. Це дає планетам, таким як TRAPPIST-1e, додатковий час для розвитку умов, сприятливих для життя.

Екзопланета TRAPPIST-1e в уявленні художника / © NASA/JPL-Caltech

Вчені вважають, що найближчі до червоних карликів екзопланети досить важко досліджувати через сильний вплив зоряних спалахів. Проте TRAPPIST-1e і подібні їй планети, як, наприклад, Проксима Центавра b, можуть виявитися придатними для життя, що робить їх важливими об’єктами для подальших досліджень за допомогою телескопів, таких як «Джеймс Вебб».

#Астрономи #підвищили #шанси #знайти #життя #системі #TRAPPIST1

Source link

Оцініть статтю