міграція на висоті не захищає птахів від хижаків

Uncategorized

Сезонні міграції є критичним та небезпечним етапом життя для багатьох видів птахів, зокрема через ризики нападів хижаків, як показує випадок загибелі тулеса Pluvialis squatarola, зафіксований за допомогою GPS-трекера.

Тулес Pluvialis squatarola / © allan7 via inaturalist.org

Міграції — це довготривалі переміщення на великі відстані, що дозволяють птахам, як-от тулесам та полярним крячкам, знаходити оптимальні умови для гніздування та харчування. Птахи використовують магнітне поле та зорі для навігації, однак на шляху вони стикаються з численними загрозами, як-от несприятливі погодні умови і хижаки. Орнітологи давно припускали, що уникнути нападів допомагає висота польоту, однак нове дослідження показує, що навіть на кількакілометровій висоті загроза зберігається.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Ecology, провели спостереження за тулесом Pluvialis squatarola, який мігрує з арктичних регіонів до більш теплих країв. У січні 2024 року чотирьом тулесам прикріпили GPS-трекери та акселерометри, які фіксували координати, швидкість і висоту польоту. Птахи вирушили на північ, але тільки троє з них дісталися місця гніздування в російській Арктиці. Четвертий птах зник у Швеції, де його трекер зафіксував різку зміну напрямку та зниження швидкості на висоті 2882 метри над рівнем моря, що вказувало на можливий напад.

Шляхи міграції тулесів Pluvialis squatarola. Червоним показано траєкторію та місце загибелі одного з них / © esajournals.onlinelibrary.wiley.com, M. P. Boom et al., 2024

Завдяки GPS-сигналу трекера, орнітологи знайшли пристрій і залишки тулеса поблизу гнізда сапсана Falco peregrinus, відомого своїми польотами на висотах понад 5 км та здатністю полювати на великій швидкості. Аналіз даних показав, що тулес намагався уникнути нападу, проте хижак перехопив його на висоті майже 3 км, встановивши новий рекорд полювання.

#міграція #на #висоті #не #захищає #птахів #від #хижаків

Source link

Оцініть статтю