Середземноморська дієта на чверть знизила ризик розвитку деменції

Лайфхаки

Згідно з результатами нового дослідження, вживання в їжу великої кількості морепродуктів, фруктів і горіхів може знизити ризик появи ментальних проблем зі здоров’ям на 23 відсотки.

Від деменції страждають мільйони людей по всьому світу, але спектр способів її лікування дотепер вкрай обмежений. Саме тому в пріоритеті у дослідників — пошук способів зниження ризику розвитку цієї хвороби, і однією з найуспішніших стратегій виявилася середземноморська дієта.

Дослідники з кількох провідних наукових центрів Великобританії проаналізували дані 60 298 осіб з Британського біобанку, за якими спостерігали протягом майже десятиліття. За цей час зареєстрували 882 випадки деменції.

Автори роботи проаналізували генетичну схильність хворих до розвитку деменції і вплив їх раціону. Що цікаво, навіть у людей з високою генетичною схильністю до цього захворювання середземноморська дієта знизила ризик його розвитку майже на чверть, дозволивши залишитися в здоровому глузді і твердій пам’яті.

Проте, не дивлячись на солідну вибірку, автори попереджають, що їх дослідження, опубліковане в журналі BMC Medicine, проводилося тільки на білих європейцях. Так що приналежність до іншої етнічної групи може принести невраховані ризики або вигоди від дотримання середземноморської дієти. У будь-якому випадку велика кількість в раціоні фруктів, овочів, риби, горіхів і цільнозернових продуктів здатне значно поліпшити наше здоров’я, а тепер, як з’ясувалося, і в ментальному відношенні.

Вчені припускають, що майбутні дослідження ризиків розвитку деменції варто направити на вивчення вплив конкретних продуктів на загальне здоров’я мозку, щоб допомогти людям з високим ризиком розвитку деменції довше підтримувати своє ментальне здоров’я. Зрозуміло, це не повністю вбереже людини від ризику захворіти, але дозволить серйозно знизити ймовірність такого результату.

#Середземноморська #дієта #на #чверть #знизила #ризик #розвитку #деменції

Source link

Оцініть статтю
Додати коментар