Викопного «родича» китайського алігатора знайшли в Таїланді (фото)

Uncategorized

Новий вид розкриває загадкове походження китайського алігатора — єдиного представника роду «за межами Нового Світу». Дослідження опубліковано в журналі Scientific Reports.

Палеонтологи знайшли в Таїланді викопні рештки нового виду алігаторів — Alligator munensis (в честь річки Мун). Скам’янілість, вік якої становить близько 230 тис. років, допоможе зрозуміти еволюційне походження китайських алігаторів — вимираючого виду, що зберігся за межами Америки.

Дослідники знайшли в Таїланді практично повністю збережений викопний череп тварини. Вони порівняли його з останками 19 примірників чотирьох вимерлих видів алігаторів, а також сучасних представників цього і родинних родів — китайського та американського алігаторів, крокодилового кайману.

Аналіз показав наявність унікальних особливостей, які відрізняють цього викопного від відомих видів. Зокрема, дослідники відзначили широку і коротку морду, високий череп, скорочені зубні западини і ніздрі, розташовані далеко від пащі.

При цьому в задній її частині видно глибокі зубні западини. Це вказує на те, що у A. munensis могли бути великі зуби, які могли роздавлювати раковини. Дослідники вважають, що цей алігатор міг поїдати, в тому числі, здобич з твердим панциром, наприклад равликів.

Череп Alligator munensis. Зображення: Gustavo Darlim et al., Scientific Reports

Новий вид найбільше схожий на китайських алігаторів. Палеонтологи вважають, що два цих види еволюційно пов’язані і походять від загального предка, що мешкав в низинах річкових систем Янцзи — Сі і Меконг — Чао Прайя. Ймовірно, підйом південно-східного Тибетського нагір’я від 23 до 5 млн років тому розділив окремі популяції і подальшу еволюцію цих видів.

Більшість алігаторів, в тому числі викопних видів, знайдені на території Америки. Скам’янілі останки цих видів широко представлені в літописі скам’янілостей цього континенту, найбільша існуюча популяція — американські алігатори збереглася на території США. В Азії відомі тільки китайські алігатори, чисельність яких становить близько 200 особин.

#Викопного #родича #китайського #алігатора #знайшли #Таїланді #фото

Source link

Оцініть статтю
Додати коментар