Як працює російська пропаганда за кордоном: підбірка тижня | Новини Хмельницького “Є”

Uncategorized


Щоб заперечити звірства росармії у Бучі, пропагандисти почали заперечувати геноцид в Сребрениці.

Російські пропагандисти намагаються ставити під сумнів навіть давно доведені історичні факти, заради того, щоб змусити людей сумніватись у російських злочинах в Україні.

Російські пропагандисти заперечують геноцид у Сребрениці

Меморіальний центр Сребрениці опублікував звіт «Заперечення геноциду в Сребрениці в російських ЗМІ». Це показує, як відомі російські ЗМІ, а також блогери, коментатори та політичні діячі заперечували історичні факти про геноцид у Сребрениці, щоб посилити свої наративи заперечення злочинів російських військових в Україні. Основний приклад, проаналізований у звіті, пов’язаний з вбивствами мирного населення у Бучі.

Як пише європейське фактчекерське видання euvsdisinfo.eu, у квітні 2022 року українські війська увійшли до міста Буча. Світові ЗМІ оприлюднили фотографії та відео жертв на вулицях міста, що викликало міжнародне засудження дій російської армії. Російські ЗМІ у відповідь заперечують відповідальність росії за події в Бучі, називаючи їх постановочними провокаціями чи вигадками, подібними до того, що сталося у Сребрениці. Стратегія полягає в тому, щоб прирівняти дві події, Бучу та Сребреницю, щоб дискредитувати достовірність обох, зображуючи їх як сфабриковані наративи.

Лише протягом квітня 2022 року фактчекери зафіксували понад 30 випадків заперечення геноциду в Сребрениці, включно з основними російськими ЗМІ.

Ось приклад мови Першого ТВ, російського державного телеканалу: «до речі, про югославську Сребреницю. Нагадаємо, що це місто стало синонімом геноциду мусульманського населення, який, на думку Заходу, вчинили боснійські серби в липні 1995 року. Але з часом з’явилося багато фактів, які підтверджують, що в місті проводилася добре спланована операція. Сребрениця, за якою стояли західні спецслужби».

У звіті йдеться про те, що різні російські ЗМІ демонстрували схожу мову, термінологію та терміни публікації. Це свідчить про скоординовані зусилля, закономірність, а також про зв’язок між ЗМІ та думкою російського уряду.

У звіті підкреслюється, наскільки небезпечними можуть бути ці операції для населення, і робиться такий висновок: «Вплив таких наративів заперечення може бути значним, оскільки вони формують громадську думку та сприяють скептичному ставленню до добре встановлених історичних істин. Вкрай важливо розпізнавати та критично оцінювати джерела інформації, особливо у випадках, коли заперечення використовується для спотворення історичних подій».

Меморіальний центр Сребрениці опублікував звіт на честь щорічного вшанування пам’яті геноциду в Сребрениці, який був скоєний у липні 1995 року Армією Республіки Сербської (ВРС) у Боснії та Герцеговині. Понад 8300 мусульманських хлопчиків і чоловіків були систематично й навмисно вбиті в місті Сребрениця та його околицях. Міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії у 2004 році та Міжнародний суд ООН у 2006 році визнали ці звірства геноцидом.

Маніпуляція про покарання колаборантів

Румунський фактчекерський проєкт veridica.ro розібрав російський фейк, який в тому числі поширюється у англомовних медіа.

Як стверджує прокремлівська пропаганда: нібито громадян України засуджують до в’язниці за листування зі своїми родичами в рф. Фактчекери відмічають, що пропагандисти спотворили зміст повідомлень українських ЗМІ про колаборантів, яких встановила влада.

Так, в соціальних мережах поширюють дописи, що нібито суд у Черкасах засудив жінку до 10 років позбавлення волі за «листування з сестрою з росії» та за «картинку з критикою» Степана Бандери.

Такоє пропагандисти додають, що таких випадків тисячі і що російські військові нібито мають захищати таких людей.

В дійсності ситуація інакша. Жінка надсилала людям у рф фотографії критичної інфраструктури та військових об’єктів із повідомленням, що «їх» потрібно розбомбити. Вона допомагала російським військовим виявляти цілі, дискредитуючи українських військових у соцмережах. У тих же мережах жінка стверджувала, що кордони України необхідно переглянути. В умовах воєнного стану в Україні дії жінки кваліфікували як державну зраду, що призвела до порушення російською армією територіальної цілісності.

Румунські фактчекери відмічають, що мета таких фейків – знайти нові виправдання для продовження війни в Україні.

Маніпуляція навколо санкцій

Портал “По той бік новин” відмічає, що у соцмережах і медіа поширюють маніпуляцію, нібито санкції не діють і що велика кількість алюмінію з держави-агресора росії постачається до Польщі.

Допис у Твіттері супроводжується відео, на якому демонструють піддони з алюмінієвими зливками, що зберігаються просто неба серед контейнерів. Закадровий голос припускає, що метал потрапив до Польщі з росії в обхід санкцій. У коментарях кажуть, нібито санкції відмінили, в інших дописах стверджують, нібито для Польщі головне гроші.

«Ото санкції працюють! З телевізора кричать, що таких санкцій росія ніколи в історії не бачила! І цей алюміній весь з росії», – пишуть у дописі, який потім перекочував до Youtube, а також став інформприводом для публікацій в багатьох українських виданнях.

Насправді такі дописи – типова маніпуляція, адже ні імпорт алюмінію, ні діяльність російських судновласників чи торгового флоту не підпадають під обмеження, запроваджені Євросоюзом.

Тож, якими б несправедливими нам не здавалися такі реалії, казати про обхід санкцій в цьому випадку недоречно.

Польський портал Biznesalert.pl, який спеціалізується на новинах у сфері енергетики та інфраструктури, звернувся за роз’ясненнями до порту Щецин. Журналістам повідомили, що на алюміній нині не поширюється заборона на ввезення до ЄС і Польщі.

“Однак ви повинні знати, що Польща подала заявку на заборону імпорту алюмінію в ЄС та Польщу”, – пояснює представник порту Моніка Возняк-Левандовська.

Що стосується цього алюмінію, то його придбали не для потреб Польщі, а для потреб німецької приватної компанії.
Раніше ЄС обмежив імпорт лише незначної кількості конкретних виробів з алюмінію з Росії: алюмінієвих плит, листів або смуг товщиною понад 0,2 міліметри.

У березні 2023 року президент США Джозеф Байден розпорядився ввести 200% мита на російський алюміній та товари з цього металу, який імпортують до його країни. Причиною такого рішення він назвав війну, яку росія веде проти України.

Також в травні російський алюміній та супутні товари заборонили у Великій Британії.

14 липня Європейська група алюмінієвої промисловості European Aluminum повідомила, що розглядає можливість лобіювання санкцій Європейського Союзу щодо російського алюмінію.

Пропаганда у Ізраілі

Спецслужби Ізраїлю звернулися до співробітників російської розвідки з вимогою припинити кампанію дезінформації ізраїльського суспільства, пише видання Ynet.

Ізраїльські ЗМІ звертають увагу, що в ізраїльському сегменті соцмереж з’явилося багато повідомлень на івриті, які містять проросійську пропаганду. Зазвичай у таких публікаціях є заклики припинити підтримку України. Але останнім часом також з’являються провокаційні повідомлення про внутрішні розбіжності в Ізраїлі на тлі політичної кризи та майбутньої судової реформи.

Ізраїльські спецслужби вдруге звертаються до росії з вимогою не втручатися у внутрішні справи Ізраїлю. Раніше така заява була незадовго до останніх парламентських виборів в Ізраїлі у листопаді минулого року. Тоді в ізраїльському сегменті соцмереж також була активність так званих інтернет-тролів. Повідомлення про кампанію з дезінформації ізраїльтян з’явилися на тлі масових акцій проти судової реформи. Влада намагається реорганізувати судову систему країни. Пропоновані кабінетом Біньяміна Нетаньяху зміни насамперед обмежать повноваження Верховного суду, пише “Крим.Реалії”.



Source link

Оцініть статтю
Додати коментар