«Колекцію викопних» знайшли при модернізації каналізації в Новій Зеландії

Uncategorized

Палеонтологи описали викопні останки 266 видів тварин, що жили на території Нової Зеландії 3 млн років тому.

Скам’янілості найстаріших у світі равликів Placostylus, хребет вимерлої акули-пили і зуби білої акули знайшли в піщаному насипу під станцією очищення стічних вод в місті Мангер в 2020 році. Дослідники описали 266 викопних видів. Це одна з найбільш різноманітних колекцій скам’янілої фауни тієї епохи, знайдених в Новій Зеландії.

У 2020 році в Мангер проводили роботи по комплексній модернізації головного колектора, за яким стічні води надходять на очисні станції. Будівельники, які бурили вертикальні шахти, прорили древній шар черепашнику, що зберіг викопні останки.

Аналіз показав, що скам’янілості сформувалися між 3 і 3,7 млн років тому в субліторальному каналі на місці гавані. У той час рівень моря був вище, оскільки температура була на кілька градусів тепліше, ніж зараз. Тому скам’янілості включають ряд субтропічних видів, чиї родичі живуть в більш теплих водах.

Фауна містить скам’янілості, що жили в різних середовищах, які зібрані разом в стародавньому морському каналі під впливом хвиль і сильних приливних течій. Серед знахідок, наприклад, 10 примірників новозеландського равлика Placostylus, які жили на прилеглій землі і були змиті в море штормовими стоками. Це найстаріші відомі представники цього виду.

Більшість скам’янілостей жило на морському дні, деякі в солонуватих гирлах річок, інші були прикріплені до твердих скелястих берегів, а ще більше було занесено в той час з відкритого західного узбережжя, – говорить Брюс Хейворд, палеонтолог і співавтор дослідження

Серед рідкісних знахідок окремі хребці вусатого кита, зламаний зуб кашалота, хребет вимерлої акули-пили, зубні пластини орлиних скатів і ряд зубів великої білої акули.

#Колекцію #викопних #знайшли #при #модернізації #каналізації #Новій #Зеландії

Source link

Оцініть статтю
Додати коментар