Вчені з’ясували, що збільшення кількості споживаних флавоноїдів — речовин, що входять до складу какао-бобів — покращує ефективність виконання когнітивних завдань.
У какао-бобах міститься багато корисних речовин, таких як флавоноїди. Виявилося, що якщо їх концентрацію штучно підвищити, людина почне міркувати швидше і краще навіть при великій концентрації вуглекислого газу в повітрі
Флавоноїди – це речовини, що входять до складу рослин, які відіграють важливу роль в організмі людини. Деякі з цих сполук проявляють антиоксидантну активність, інші зміцнюють судини, гальмують згортання крові і підвищують еластичність еритроцитів. Флаваноли – підгрупа флавоноїдів – присутні в какао, винограді, яблуках, чаї, ягодах та інших продуктах харчування. Відомо, що вони благотворно впливають на здоров’я серцево-судинної системи, але їх вплив на здоров’я мозку недостатньо вивчено.
Робота, опублікована в журналі Scientific Reports, є першим доказом зв’язку між вживанням флавоноїдів і поліпшенням мозкової діяльності. У своїй роботі дослідники використовували в якості джерела цих сполук приготований на основі какао-бобів напій. Незважаючи на це, вчені звертають увагу, що висновки дослідження також застосовні і для інших джерел цих сполук, таких як фрукти і зелений чай.
У ході дослідження 18 здорових чоловіків у віці від 18 до 40 років пройшли стандартний тест на мозковий кровообіг. В ході нього випробуваний вдихав повітря з 5% вуглекислого газу — приблизно в 100 разів більше норми. Через це у людини виникала гіперкапнія — отруєння вуглекислим газом. Потім дослідники використовували неінвазивний метод аналізу, щоб відстежувати, як змінюється насиченість лобової кори мозку киснем у відповідь на підвищення концентрації CO2 у вдихуваному повітрі.
Кожен учасник пройшов тест до і після вживання какао-напою два рази — перший напій був стандартним, а другий збагатили флавоноїдами. Після проведення тесту на вуглекислий газ учасникам було запропоновано пройти ряд когнітивних тестів, що поступово ускладнюються.
Дослідники виявили, що учасники, які приймали збагачений флаванолом напій, мали найвищий рівень кисню в крові при гіперкапнії. Концентрація кисню в тканинах мозку при вживанні збагаченого флавоноїдами какао збільшувалася в три рази в порівнянні з вживанням звичайного напою. Після вживання какао з флавоноїдами учасники також змогли на 11% швидше виконати когнітивні тести.
#Какао #флавоноїдами #зробило #людей #розумнішими
Source link