Разом з прекрасними різдвяно-новорічними святами, до нас прихотять і прекрасні гастрономічні новини. В першій українській гастрономічній інцеклопедії почесне місце отримав рецепт нашої традеційної куті з Хмельнитчини. Ну і для тих хто не знає що таке кутя нагадаємо :
Кутя – це традиційна основна різдвяна страва, яку готують із вареної пшениці, додаючи мед і мак.
Пропонуємо читачам нашого блогу, приготувати цю традиційну святткову страву, саме за рецептом з книги “Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв”.
Інгредієнти:
Пшениця товчена – 0,5 кілограму;
Вода – 3 літри;
Мак – 300 грамів;
Мед – 200 грамів;
Родзинки – 100 грамів;
Халва – 200 грамів;
Горіхи – 200 грамів ;
Цукати – 100 грамів;
Цукор – 100 грамів.
Рецепт приготування:
Спочатку потрібно зварити чищену пшеницю до готовності;
Кип’ятимо воду додаємо до неї пшеницю;
Кидаємо мед, цукор, халву, попередньо пропарені родзинки, також просмажені горіхи, потертий в макітрі мак;
Все ретельно перемішуємо даємо трішки настоятися. Перед подачею на стіл посипаємо кутю цукатами.