В Австралії розробили екологічне білкове маркування

Uncategorized

Австралійські хіміки розробили екологічний метод точного білкового маркування, який спрощує спостереження за клітинними процесами.

Художній рендеринг біосинтезу целюлози зі збільшеним зображенням. Окремі ланцюги целюлози (темно-коричневі) синтезуються ферментними комплексами целюлозосинтетази (фіолетові), зв’язаними з плазматичною мембраною (кремові), і об’єднуються в елементарні фібрили (світло-коричневі), які далі об’єднуються в мережу мікрофібрил, утворюючи основний каркас клітинної стінки. Зображення: Ehsan Faridi/ Inmywork Studio/ Chundawat, Lee and Lam Labs

Маркування білків є ключовим біохімічним інструментом для візуалізації взаємодій білкових молекул у клітинному середовищі. Вчені з Австралійського національного університету (ANU) запропонували інноваційний підхід, що базується на методі “розширення генетичного коду” – технології, яка дозволяє вбудовувати в білки нестандартні амінокислоти. Як зазначив керівник дослідження д-р Елві Абделькадер, «ми знайшли спосіб використовувати дешеві, легкодоступні хімічні речовини для програмування бактерій на вироблення білків із особливим типом амінокислот».

Ці спеціальні амінокислоти дозволяють прицільно вбудовувати флуоресцентні мітки у визначені ділянки білка. Такий підхід забезпечує високу точність і чистоту сигналу, адже флуоресценція активується лише в потрібному місці. Це значно покращує якість зображень під мікроскопом і дозволяє відстежувати білки в живих клітинах без пошкодження їх функціональності. «Ми позначаємо білок за допомогою стратегії „увімкнення“ флуоресценції», – пояснює Абделькадер.

Новий метод також відкриває перспективи в сфері медичних досліджень, зокрема у розробці лікарських засобів і діагностиці. Завдяки своїй універсальності, він підходить для широкого спектра біомолекулярних досліджень. «Це може дозволити вченим краще відбирати нові ліки та покращити діагностику», — наголошує дослідник.

Особливо важливою є екологічна безпека нового методу. Усі процеси відбуваються без використання токсичних каталізаторів і без утворення шкідливих відходів. «Оскільки ми покладаємося на бактерії, ми не створюємо нових хімічних відходів», – підкреслює Абделькадер, наголошуючи на сталості та безпечності запропонованої технології.

#Австралії #розробили #екологічне #білкове #маркування

Source link

Оцініть статтю