Вживання кави та чаю пов’язане зі зменшенням ризику раку

Uncategorized

Сукупний аналіз 14 досліджень, проведений міжнародною командою вчених під керівництвом Юань-Цзінь Емі Лі з Університету Юти, показав, що регулярне вживання кави та чаю асоціюється зі зниженням ризику розвитку деяких видів раку голови та шиї. Ці висновки базуються на даних 9548 пацієнтів із підтвердженим діагнозом та 15783 контрольних учасників.

by @jcomp

Результати, опубліковані в журналі Cancer, показали, що споживання понад чотирьох чашок звичайної кави на день зменшує загальний ризик раку голови та шиї (відношення шансів [OR] 0,83), а також ризик раку порожнини рота (OR 0,70) і ротоглотки (OR 0,78). Помірне споживання кави (3-4 чашки на день) було пов’язане зі значним зниженням ризику гіпофарингеального раку (OR 0,59). Навіть вживання до однієї чашки звичайної або декофеїнізованої кави показало позитивний ефект, знижуючи ризик раку порожнини рота (OR 0,66 і 0,75 відповідно).

Щодо чаю, споживання до однієї чашки на день корелювало зі зниженням ризику раку голови та шиї загалом (OR 0,91) та гіпофарингеального раку (OR 0,73). Однак було виявлено підвищений ризик раку гортані при споживанні чаю (OR 1,38), що може вказувати на необхідність подальших досліджень для уточнення механізмів впливу.

Дослідники врахували соціодемографічні чинники та спосіб життя учасників, що підвищує достовірність висновків. Ці результати можуть стати основою для подальших досліджень, спрямованих на вивчення захисних властивостей кави та чаю, а також їхнього потенціалу в профілактиці онкологічних захворювань.

#Вживання #кави #та #чаю #повязане #зі #зменшенням #ризику #раку

Source link

Оцініть статтю