Біорозкладне скло виплавили з амінокислот і пептидів

Uncategorized

Хіміки використовували будівельні елементи живих клітин для створення скла, яке можна переробити.

Дослідники з Інституту технології процесів Китайської академії наук розробили екологічно чисті скла біологічного походження, виготовлених з амінокислот або пептидів. Створений матеріал має властивості класичного скла, але придатний для біопереробки.

Нове скло має біологічне походження і виготовлено з біологічно отриманих амінокислот або пептидів (молекул з декількох залишків амінокислот). Розробка такого екологічно чистого скла біологічного походження була дуже складним завданням, оскільки біомолекули володіють поганою термічною стабільністю і легко розкладаються при високих температурах, зазвичай використовуваних у виробництві скла.

Щоб вирішити цю проблему, дослідники використовували хімічно модифіковані амінокислоти і пептиди, стійкі до температури. Такі молекули підходять для створення скла за допомогою класичної процедури «загартування нагріванням».

Биоразлагаемое стекло выплавили из аминокислот и пептидов

Ілюстрація виробництва і властивостей біомолекулярного скла. Зображення: Ruirui Xing et al., Science Advances

Біомолекулярне скло на основі похідних амінокислот або пептидів демонструє унікальне поєднання функціональних властивостей і екологічності, відзначають розробники. Оптичні характеристики і механічні властивості нового матеріалу не поступаються класичному склу. При цьому біоматеріал може розкладатися і перероблятися в природі.

Традиційні види скла надзвичайно поширені, але біологічно несумісні і погано розкладаються в природі. В результаті викинуте скляне сміття може десятки років залишатися недоторканим. Дослідники вважають, що біомолекулярні скла можуть в майбутньому стати екологічною альтернативі, але потрібен час, щоб довести технологію до масового виробництва.


Підписуйтеся на нас в Гугл Новини, а також читайте в Телеграм і Фейсбук


#Біорозкладне #скло #виплавили #амінокислот #пептидів

Source link

Коментувати за допомогою Facebook
Оцініть статтю
( Поки що оцінок немає )
Додати коментар