Четвертий випадок отруєння грибами стався знову на Кам’янеччині, яка разом із Шепетівщиною є потенційно небезпечними доля грибників. Принаймні, всі випадки таких отруєнь цього року, а їх було сім, зафіксовані саме у цих районах. Один випадок отруєння закінчився смертю 50-річного мешканця Шепетівського району.
Відвареними дикорослими печерицями, які назбирала вчора, 29 жовтня, поблизу свого села, отруїлася 83-річна жінка. Вже незабаром їй стало зле, і за дві години пенсіонерка звернула до лікарів. Жінку одразу госпіталізували до Чемеровецької лікарні у відділення анестезіології та інтенсивної терапії. За словами лікарів, стан пацієнтки – середньої важкості, – повідомили у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Та нагадали правила безпечного збирання та споживання грибів.
Як правильно збирати гриби
- перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів – не кладіть в кошик;
- не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
- не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;
- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
- не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.
Як правильно готувати дикорослі гриби
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. У цьому разі – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:
- готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
- промийте їх і обробіть термічно;
Ознаки отруєння грибами
Симптоми (ознаки) отруєння грибами можуть проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.
Блювання та діарея – найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження частоти пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні
За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:
- симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги потерпілому.
Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:
- випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої);
- викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки не піде чиста вода.
Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Автор: Тетяна Новак
Всі новини на одному каналі в Google News
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook