Як мікробіом кишечника дозволяє імітувати відчуття насичення

Uncategorized

Вчені з’ясували, як мікробіом кишечника людини впливає на відчуття апетиту і ситості.

Хоча операція зі зниження ваги виявилася ефективним довгостроковим лікуванням, вона також може бути дорогою і супроводжуватися безліччю неприємних побічних ефектів, а приблизно третині реципієнтів буде потрібно подальша операція або госпіталізація протягом п’яти років після первинного хірургічного втручання. Тому не дивно, що тільки близько 1% тих, у кого є побоювання з приводу ваги, насправді отримують з операційного втручання користь.

Нове дослідження виявило метаболічні переваги операції для схуднення, зокрема її вплив на рівень жовчних кислот та роль, яку вони відіграють у регуляції апетиту. Дослідники виявили, що у тих, хто переніс операцію по зниженню ваги, рівень ізоурсодезоксихолату жовчних кислот (ізоудхк) був набагато нижчим, що пов’язано з підвищеним апетитом і погіршенням метаболізму.

Вивчаючи рівень жовчних кислот у групі післяопераційних пацієнтів в Амстердамі, дослідники виявили, що додавання клітковини в раціон природним чином знижує рівень ізоудхк. Це відкриває двері для розробки лікування, яке може імітувати зниження апетиту та поліпшення метаболічної функції, щоб допомогти людям схуднути без будь-яких інвазивних процедур.

Це не перший раз, коли вчені звертаються до мікробіому кишечника для відповіді на питання про зниження ваги, але дослідники з Університету Ноттінгема, Королівського коледжу Лондона та медичного центру Амстердамського університету пролили нове світло на маловідому перевагу баріатричної хірургії — зменшення апетит.

Розуміння метаболічних механізмів, що призводять до зниження апетиту, може призвести до безпечного та ефективного лікування втрати ваги. Ожиріння пов’язане з серйозними захворюваннями, включаючи діабет та серцеві захворювання, багато з яких можна зменшити або навіть змінити за допомогою втрати ваги.

“Наше дослідження показує, що певні мікробні метаболіти беруть участь в цілому ряді потенційних переваг і що харчові волокна, хоча і в більш скромній мірі, можуть імітувати деякі з терапевтичних ефектів», — розповіла співавтор Ана Вальдес зі школи Ноттінгемського університету медицини.  

Дослідження підкреслює, наскільки велику роль відіграють наші кишкові мікроби у впливі на метаболізм і в регулюванні рівня ізоудхк. На думку вчених, розуміння основних принципів впливу мікробіому на організм дозволить виготовити препарати і добавки, які дозволять ефективно скинути вагу навіть людям з важкою формою діабету.

#Як #мікробіом #кишечника #дозволяє #імітувати #відчуття #насичення

Source link

Оцініть статтю
Додати коментар